Verzuim onder oudere zorgmedewerkers vraagt om extra aandacht

Het verzuim onder zorgmedewerkers neemt in het derde kwartaal van 2024 opnieuw toe. Vooral het langdurig verzuim laat een stijging zien. Opvallend is dat dit vooral de oudste werknemers betreft, het langdurig verzuim is in dit kwartaal onder deze groep medewerkers niet eerder zo hoog geweest. 

Met een verzuimpercentage van 7,21 in het derde kwartaal van 2024 stijgt het verzuim in de zorgsector met bijna 5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar, waarin het verzuimpercentage 6,9% was. Dit blijkt uit onze nieuwe kwartaalcijfers. 

Verzuimduur 

De belangrijkste oorzaak van de stijging is de groei van het langdurig verzuim in duurklasse 92 tot en met 365 dagen, dat met 6% is toegenomen van 3,32% naar 3,51% procent. Niet eerder hebben we in het derde kwartaal zo’n hoog langdurig verzuim gemeten. Dit treft vooral de oudste werknemers. In de leeftijdsklasse van 56 en jaar ouder komt het verzuim in het derde kwartaal uit op 9,3%. Ook dat is niet eerder zo hoog geweest bij deze groep werknemers, die met 27% het grootste aandeel heeft binnen de zorgsector. 

“Het verzuim in de leeftijdsklasse boven 55 jaar stijgt harder dan in de overige leeftijdsklassen. Omdat deze groep ruim een kwart van het totaal aantal zorgmedewerkers vormt en naar verwachting verder zal groeien, is extra aandacht voor deze groep gewenst”, aldus Karlein Bijlsma, Directeur Bedrijfsvoering a.i. bij Vernet.

Op dinsdag 10 december organiseert Vernet i.s.m. Annelous Vrancken van Toekomst in zicht het webinar ‘Blijvend Vitaal‘, gericht op duurzame. inzetbaarheid van 55-plussers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *