Zorgcentra De Betuwe
Zorgcentra De Betuwe is een ouderenzorgorganisatie met een sterk bewezen verzuimaanpak. De organisatie scoort al meerdere jaren continu en systematisch op hun inzetbaarheid, blijkt uit de cijfers van Vernet. Dit jaar staan zij in de Vernet Health Ranking. Hoog tijd om af te reizen naar Culemborg om daar met Henny van Pinxteren en Merle Lankveld in gesprek te gaan over hun prestatie. Henny en Merle werken beiden als casemanager duurzame inzetbaarheid. Snel schakelen, korte lijnen en een goed netwerk zijn de succesfactoren volgens de organisatie: “We geloven in een no-nonsense aanpak: we bieden een luisterend oor, gaan voor een adequate aanpak en bieden maatwerk.” Lees het succes van de verzuimaanpak in dit artikel.
De organisatie
Zorgcentra De Betuwe is een zorgorganisatie die zorg en ondersteuning biedt aan ouderen en mensen met een zorgbehoefte. Met ongeveer duizend medewerkers, verspreid over meerdere locaties in de Betuwe, is het een organisatie van formaat. De locaties bieden diverse diensten aan, zoals verpleeghuiszorg, thuiszorg en dagbesteding. Samen streven de medewerkers naar een comfortabele leefomgeving voor de cliënten. De organisatie legt de nadruk op persoonlijke aandacht, zelfstandigheid – zowel bij de cliënt als bij de medewerker – en het bevorderen van het welzijn van de cliënten en de medewerkers.
Op Rijnlandse wijze
Zelfstandigheid van de medewerkers is een belangrijk gegeven bij Zorgcentra De Betuwe. Sinds 2015 werkt de organisatie op Rijnlandse wijze. Merle: “Dat betekent dat we werken met zelfsturende zorgteams. Wij hebben geen managers in dienst. Het eigenaarschap van de zorg ligt bij onze zorgcollega’s. Natuurlijk worden de zorgteams wel ondersteund. Er zijn coaches en er is een ondersteunende dienst. Die helpen hen bijvoorbeeld op het gebied van samenwerkingen en bij verschillende bedrijfsvoeringsprocessen. Zo ook bij het verzuimproces.”
Over het algemeen zien we dat de verzuimbegeleiding bij een leidinggevende is belegd. Bij Zorgcentra De Betuwe zijn er geen direct leidinggevenden om hierbij te ondersteunen. Henny: “Het verzuimproces is een ingewikkeld proces waarbij veel kennis van wet- en regelgeving komt kijken, maar ook waaraan veel tijd en aandacht besteed moet worden. Om dit proces te ondersteunen zijn Merle en ik als casemanagers in dienst. Wij zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van het hele verzuimproces.”
De casemanagers hebben een grote rol in het verzuimproces. Doordat er geen leidinggevende tussen de medewerker en casemanager staat, zijn de lijnen in de organisatie kort. Henny: “Wij staan dicht bij de medewerker. Je ’loopt’ met de medewerker mee vanaf de eerste verzuimdag tot de hersteldag en soms indien nodig, ook nog daarna. De nabijheid en betrokkenheid, daar zit onze kracht. Normaliter zie je dat zaken zoals inzetbaarheid en begeleiding in het verzuimproces bij een leidinggevende liggen. Omdat die met veel andere zaken belast zijn vanuit de leidinggevende rol, wil de aandacht voor medewerkers die verzuimen, nog weleens verslappen. Onze focus ligt juist op preventie, verzuim, en het terugkeren in het arbeidsproces; de algehele inzetbaarheid van medewerkers.”
Signaleren, snel handelen en korte lijnen
Het is in een organisatie belangrijk om te weten wat er speelt. Binnen Zorgcentra De Betuwe werkt op iedere locatie een locatieverbinder. De locatieverbinder is geen leidinggevende. Hij of zij heeft als taak, verbinding te leggen tussen de verschillende teams en de ondersteunende diensten en hen te helpen samen oplossingen te vinden. Door hun rol signaleren de locatieverbinders snel eventuele moeilijkheden in een team. Henny: “De locatieverbinders weten ons snel te vinden. Als het nodig is kunnen we direct inspelen op deze signalen.”
Wanneer een medewerker zich bij de casemanagers meldt, wordt er meegedacht met de medewerker naar een goede oplossing Alle mogelijkheden worden besproken. Merle: “We schakelen snel en gemakkelijk met bijvoorbeeld ons capaciteitsteam. Samen kijken we wat we kunnen doen om de medewerker minder te belasten. Ook kunnen we medewerkers vrijwel direct doorverwijzen naar onze psychotherapeut, ergotherapeut, of bedrijfsarts.” Door dit zelf in de hand te hebben, zijn de lijnen tussen deze schakels in de organisatie kort en overzichtelijk.
“Sommige organisaties wachten bijvoorbeeld lang met het inplannen van een medewerker bij de bedrijfsarts. Wij zien dit als een gemiste kans. De bedrijfsarts kan namelijk al in een vroeg stadium advies geven over wat er nodig is in de verzuimbegeleiding en wat er aan mogelijkheden zijn voor medewerkers. Zo kunnen we snel maatwerk bieden.”
Mogelijkheden zien
De mogelijkheden van medewerkers, op een verantwoorde manier, benutten is volgens Zorgcentra De Betuwe essentieel in het verzuimproces. “Onze bedrijfsarts geeft de mogelijkheden en beperkingen van iemand aan. Wij kijken altijd wat iemand ondanks die beperkingen nog wel kan doen. Al is het boventallig werk in het team. Dit maakt de drempel om terug te keren lager, maar heeft ook voor de medewerker heel veel meerwaarde.” Hieruit blijkt ook weer dat de organisatie per medewerker zoekt naar een creatieve oplossing.
“Het is echt heel belangrijk voor mensen om met twee benen in de maatschappij te staan. Werk is daar een belangrijk onderdeel van. Een zorgmedewerker heeft een groot zorghart. Zij voelen zich bezwaard om zich af te melden. Zij willen het liefst zo snel mogelijk weer terug naar de cliënten, dus dan is het wel fijn dat je wat creatief in je oplossingen bent om mensen in staat te stellen laagdrempelig mee te laten werken.”
Als mensen bellen en zeggen wat er aan de hand is, dan stellen Merle en Henny vaak de vraag ‘wat denk je zelf nog te kunnen?’. “Doordat wij die vraag stellen, gaan mensen ook zelf nadenken over wat ze nog kunnen betekenen voor hun cliënten en collega’s. Die cultuur hebben we inmiddels samen gecreëerd.”
Zorgcentra De Betuwe gelooft in een no-nonsense aanpak. “We bieden een luisterend oor, gaan voor een adequate aanpak en bieden maatwerk.”
Voor meer info over de organisatie, bekijk de website
Bekijk ook onze andere artikelen van winnaars van de Vernet Health Ranking