Zo persoonlijk mogelijk met regie voor de medewerker 

De visie “verzuim overleg je” is bepalend voor het succes van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Hiermee zijn ze wederom in de top 3 van de Vernet Health Ranking geëindigd. Lisette de Bonth, Adviseur Verzuim en Pascale Boleij, Hoofd HR lichtten dit toe in gesprek met Vernet. Naar de praktijk vertaalt, betekent de visie dat je veel met elkaar in gesprek bent.  Over bijvoorbeeld wat er speelt, hoe zit je in jouw werk, het verzuim en de werkhervatting. De dialoog vindt niet alleen plaats bij (dreigend) verzuim, maar continu. En mocht een medewerker dan toch uitvallen dan is er gedurende het verzuimproces veel aandacht voor de medewerker en is de medewerker mede verantwoordelijk door hem te stimuleren mee te denken over zijn eigen werkhervattingsplan.  

In gesprek blijven 

  

Ter vervanging van het jaargesprek heeft het ETZ een nieuwe gespreksvorm geïntroduceerd: De ETZ Fit-dialoog. Medewerkers kiezen de vorm waarin ze met hun leidinggevende het gesprek aangaan. Dit kan aan de hand van kaartjes of met behulp van spelvorm zijn. Onderwerpen die daarbij besproken worden zijn o.a.:het werk, de loopbaan, maar ook hoe zit je in je vel en hoe is de werk- privé balans. Daar waar mogelijk wordt er gezamenlijk gekeken naar manieren waarbij de werkgever de werknemer kan ondersteunen om zijn of haar duurzame inzetbaarheid te versterken. 

  

Leidinggevenden worden getraind om de ETZ Fit Dialoog met hun medewerkers goed te kunnen voeren. Dit wordt hen aangereikt naast het leiderschapsprogramma, waar iedere leidinggevende diverse trainingen krijgt waarvan (voorkomen van) verzuim een van de thema’s is. Aandacht in deze training is er niet alleen voor de gespreksvoering maar ook voor het herkennen van signalen die kunnen duiden op een mogelijk toekomstig verzuim.  

Analyse 

Eens per kwartaal worden de verzuimdata in kaart gebracht, worden eventuele knelpunten geanalyseerd en worden, daar waar nodig, samen met de lijn plannen van aanpak ontwikkeld en geïmplementeerd. Succesvolle interventies die op een afdeling goed hebben gewerkt worden weer meegenomen naar andere afdelingen. De ontwikkeling van het verzuim kan op deze wijze goed worden gevolgd en gerapporteerd. 

ETZ Fit 

Het ETZ Fit programma is dit voorjaar uitgerold.  

De verschillende onderdelen van dit programma zijn niet allemaal nieuw maar door het te bundelen onder de naam ETZ Fit, worden medewerkers meer getriggerd om ermee aan de slag te gaan. 

Lisette de Bonth en Pascale Boleij leggen uit wat het ETZ Fit programma is. 

Het programma is bovendien persoonlijk. Medewerkers kunnen via een app of inlog op een PC een scan maken van hoe ze ervoor staan. En aan de hand van hun antwoorden krijgen ze inzicht in die dingen waarmee ze zelf aan de slag kunnen en waarbij de werkgever hen kan helpen. De eigen regie van de medewerker hierin is cruciaal, dat zorgt ervoor dat de medewerker in actie komt. 

Modern Werkgeverschap 

De uitdaging voor het ETZ, is gelijk aan de maatschappelijke uitdaging; de toenemende zorgvraag in combinatie met personeelsschaarste. Het ETZ is op verschillende manieren bezig om te kijken hoe je de zorg kunt verlenen en tevens het werkplezier voor medewerkers kunt behouden. 

Dit doen zij middels het programma Modern Werkgeverschap. Dit programma bestaat uit 4 bollen, waarvan één bol binden, boeien en behoud van medewerkers is. Daar vallen allerlei projecten onder, daarnaast is zorginnovatie een oplossing die wordt ingezet om dit knelpunt het hoofd te bieden.  

En ook specifiek op het gebied van Verzuim zit het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis niet stil. Lisette de Bonth vertelt over de toekomstplannen. 

Meer weten over het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis? Bezoek de website.