Durf onderscheid te maken! 

Met lef dichtbij mensen staan, dat is de sleutel voor het succes van MET ggz, een van de winnaars van de Vernet Health Ranking.  Vernet reisde af naar Roermond en ging in gesprek met Cora in ’t Groen, HR-manager (niet op de foto), Floor de Vries, HR Business Partner en Ellen van de Berken, Teamleider Behandeling. Zij vertelden op welke manier ze dat vormgeven. 

Menselijke maat met data gedreven ondersteuning

  

Vanuit de filosofie van ‘positief gezond werkgeverschap’ wordt er veel meer gesproken over wat iemand nog wel kan, in plaats van wat er allemaal niet mogelijk is. Dat zorgt ervoor dat verzuimende medewerkers sneller weer aan het werk zijn. Daarbij wordt, als dat nodig is, ook breder gekeken dan het eigen team.  

De vraag wat iemand nodig heeft, wordt uiteraard ook gesteld. Dit bevordert de eigen regie van de medewerkers en zorgt er ook voor dat het eerlijke gesprek tegenwoordig sneller wordt gevoerd. Dat is voor beide partijen uiteindelijk fijn. Een mogelijk wat vervelender gesprek, is nog altijd beter dan onzekerheid. Duidelijk zijn in wat je vraagt, van beide kanten, helpt. Al met al zorgt dit ervoor dat mensen sneller terugkeren. 

De teamleider is de gesprekspartner voor de medewerkers. HR is sinds enige tijd meer adviserend op de achtergrond. HR zorgt bovendien voor data gedreven ondersteuning. De HR Business Partners signaleren trends in de cijfers en zorgen met de data ook voor een gezond objectief tegenwicht in de menselijke subjectiviteit. Dit ondersteunt ook het uitgangspunt om zonder oordeel naar de situaties te kijken. Teamleiders hebben daarnaast ook met enige regelmaat een sessie met de bedrijfsarts waarbij casuïstiek ook besproken wordt en vragen gesteld kunnen worden.  

Qua data gaat HR dit jaar nog wat toevoegen. Naast het standaard meten van bevlogen- en betrokkenheid, voeren ze dit jaar ook de zogenaamde pulse metingen in. Daarbij wordt er frequenter gemeten hoe de vlag erbij hangt en of een bepaald thema bijvoorbeeld aandacht nodig heeft. 

Onderscheid durven maken 

In de gehele aanpak van verzuim is het durven maken van onderscheid een belangrijk uitgangspunt. Niet iedere teamleider is hetzelfde en heeft dus dezelfde behoefte aan ondersteuning. Ondersteuning waar de een behoefte aan heeft, zou een ander eerder frustratie opleveren. HR maakt dus nadrukkelijk onderscheid in de ondersteuning van de verschillende teamleiders. 

Teamleiders op hun beurt maken ook onderscheid in de behandeling van medewerkers. De ene medewerker heeft ook andere behoeftes dan de ander. (Voorkomen van) verzuim vraagt ook om maatwerk. Een interventie die bij de een werkt, kan bij een ander de plank volledig misslaan. 

Ook in het uiten van waardering zit verschil. Een teamleider stuurde bijvoorbeeld een medewerker op nieuwjaarsdag een bedankje omdat hij op deze feestdag aan het werk was. Dat kwam echt binnen. Juist omdat het geen standaard bericht is dat alle medewerkers op 1 januari ontvangen. En een ander uit weer zijn waardering op een ander moment en manier. Daar schuilt juist de kracht in. Als je dit zou standaardiseren vanuit de gedachte dat de inzet van alle medewerkers op 1 januari dezelfde waardering verdient, wordt het effect juist helemaal tenietgedaan en wordt de waardering niet meer gevoeld. 

MET ggz durft onderscheid te maken en maakt daarmee zelf ook het verschil. 

Meer weten over METggz? Bezoek de website.